بسیاری از شرکتهایی که از فناوری اینترنت اشیا استفاده میکنند، دادههای زیادی را از دستگاهها و حسگرهای مختلف دریافت میکنند. بنابراین به دنبال راههایی هستند که درک آنها را آسانتر و سریعتر کنند. ایجاد داشبورد اینترنت اشیا یکی از مؤثرترین راهها برای غلبه بر این چالش است.
این مطلب درمورد مزایا و چالش های ایجاد داشبورد اینترنت اشیا یا به عبارتی پلتفرم شخصی اینترنت اشیا به صورت صفر تا صد می باشد لیکن برای ساخت داشبورد در بستر ویرالینک به بخش مستندات قسمت داشبوردها مراجعه نمایید.
مصورسازی دادههای اینترنت اشیا
طبق گزارش Statista، انتظار میرود تعداد دستگاههای متصل تا سال 2025 به 30.9 میلیارد برسد. همانطور که میتوانید تصور کنید، مقدار بسیار زیادی داده خام برای کسبوکارها ایجاد خواهد شد.
برای مشاهده الگوها و روندها در اطلاعات جمع آوری شده توسط اکوسیستم اینترنت اشیا یا دریافت دانش ارزشمند از آن، تمام دادهها باید ساختار یافته و مصورسازی شوند. مصورسازی دادهها بسیار مهم است زیرا به کاربران اجازه میدهد، دانش ارزشمندی را از اطلاعات جمع آوری شده دریافت کنند.
اغلب، مصورسازی IoT به شکل داشبورد تجزیه و تحلیل اینترنت اشیا است. به عبارت ساده، داشبورد اینترنت اشیا یک پلتفرم کاربردی متشکل از پشتیبان و ذخیرهسازی است که میتواند دادهها را پردازش کند و رابطی که اطلاعات را به روشی تمیز و ساده نمایش میدهد. بر اساس دادههای مصورسازی شده، شرکتها می توانند استراتژی و چشم انداز خود را بسازند.
اما بیایید نگاهی به مزایای مصورسازی اینترنت اشیا بیاندازیم:
- به اشتراک گذاری آسان دادهها مصورسازی دادهها به اشتراک گذاری اطلاعات با افراد و شرکتهای جدید را قابل مدیریتتر و سریعتر میکند.
- تحلیل مستقیم دادهها مغز انسان داده های بصری را بهتر از داراییهای اطلاعاتی عظیم درک میکند. بنابراین، داشبوردهای اینترنت اشیا پردازش روزانه دادهها را به یک کار سادهتر تبدیل میکنند.
- کنترل بهتر بر عملکرد دستگاههای IoT . اگر هر گونه نقص یا افت عملکرد رخ دهد، بلافاصله آن را در داشبورد اینترنت اشیا مشاهده خواهید کرد.
- تصمیمات زمان واقعی داشتن یک داشبورد اینترنت اشیا روشنگر با دادههای چند لایه جامع به مدیران اجازه میدهد تا تصمیمات سریعتر و آگاهانهتری بگیرند.
- رونمایی از فرصتهای تجاری جدید . با داشبورد وب برای دستگاههای اینترنت اشیا، میتوانید دادههای بلادرنگ خود را با اطلاعاتی که از یک دوره معین در گذشته ذخیره کردهاید مقایسه کنید تا فرصتهای جدید رشد و توسعه را شناسایی کنید.
- بهبود عملیات تجاری . دادههای اینترنت اشیا سایر دادههای تجاری را غنی میکنند. با ترکیب دادهها از منابع مختلف، می توانید عملیات تجاری خود را به میزان قابل توجهی بهبود بخشید.
همانطور که گفته شد، مصورسازی اینترنت اشیا با چالشهایی همراه است. در اینجا مهمترین آنها ذکر شده است:
- تعمیم دادهها این عمل میتواند برخی از اطلاعات را مخفی کند، زیرا ناهنجاریهای دادهها میتوانند پشت یک تصویر به طور کلی مثبت پنهان شوند.
- محدودیتهای ابزار همه ابزارهای مصورسازی در مورد عملکرد، مقیاس پذیری و زیرساخت محدودیتهایی دارند. ممکن است مشکلاتی در تولید دانش و ارزیابی دادهها وجود داشته باشد.
- عامل انسانی. نقاط تمرکز افرادی که دادههای مصورسازی شده را می خوانند ممکن است متفاوت باشد. دادهها به خودی خود توضیحی نیستند، بنابراین در حالی که برخی از کاربران بینش عینی پیدا میکنند، برخی دیگر با تمرکز بر عناصر مختلف، تفسیرهای جایگزینی را ارائه میدهند.
- مشکلات طراحی از آنجایی که مصورسازی کلان داده شکل جدیدی از ارتباطات تجاری را رقم میزند، برخی از اشکالات طراحی ممکن است روند تجارت را مخدوش کنند.
اگرچه ممکن است این چالش ها بازدارنده به نظر برسند، اما غلبه بر آنها با انتخاب یک شریک قابل اعتماد برای پروژه آسان است. ویرالینک متشکل از تیمی از متخصصان است که میتوانند در توسعه سفارشی داشبورد اینترنت اشیا (به عنوان مثال داشبورد مدیریت ناوگان اینترنت اشیا ) که حتی پیچیده ترین الزامات فنی را برآورده میکند، به شما کمک کنند.
مواردی که باید قبل از توسعه داشبورد اینترنت اشیا در نظر بگیرید
یک داشبورد سفارشی اینترنت اشیا می تواند هزاران داده را در گرافها، نمودارها، دیاگرامها و غیره خلاصه کند. اما ایجاد یک سیستم مصورسازی اینترنت اشیا با کیفیت بالا کار آسانی نیست. این نیاز به منابع، کار و تخصص زیادی دارد. در زیر لیستی از مواردی است که باید قبل از شروع به توسعه داشبورد اینترنت اشیا در نظر بگیرید.
تجربهی کاربری
طراحی تجربهی کاربری یکی از اولین مواردی است که هنگام ساخت داشبورد برای پروژه یا زیرساخت اینترنت اشیا باید در نظر گرفت. ظاهر و حس داشبورد اینترنت اشیا باید درک و مدیریت بدون مشکل دادهها را تضمین کند. بهتر است به سراغ طراحی داشبورد بصری و مینیمالیستی بروید. همچنین امکان ایجاد یک طراحی قابل تنظیم وجود دارد تا کاربران مختلف بتوانند اطلاعاتی را که میخواهند روی داشبورد ببینند، انتخاب کنند.
اجزای دقیق داشبورد اینترنت اشیا شما بر اساس آنچه که آن را برای آن ساختهاید و دادههایی که میخواهید نشان دهید متفاوت است. به عنوان مثال، سوپرمارکتها ممکن است از حسگرها برای جمعآوری دادههایی در مورد تعداد بازدیدکنندگانی که در راهروها راه میروند، محصولاتی که دریافت میکنند و مدت زمانی که در داخل آن میگذرانند، استفاده کنند. داشبورد اینترنت اشیا برای چنین سیستمی احتمالاً شامل عناصری مانند زمان، وضعیت، نقشه، نمودارها و دوربین است.
انواع اتصال اینترنت اشیا
نوع اتصال اینترنت اشیا مورد نیاز برای داشبورد و اکوسیستم اینترنت اشیاء صنعتی با نوع اتصال اینترنت اشیا مورد نیاز برای راه حل های کوچک اینترنت اشیا برای خرده فروشی یا خانگی متفاوت است. در اینجا محبوب ترین انواع اتصال موجود امروزی وجود دارد:
- شبکههای کم مصرف (LPWAN): اینها می توانند ارتباط دوربردی را روی باتری های کوچک و بادوام ایجاد کنند. داده ها در بلوک های کوچک با نرخ پایین ارسال می شوند. مانند شبکه لوراون LoraWan.
- تلفن همراه (2G/3G/4G/5G): شبکههای سلولی راحت و مستقر هستند. با این حال، آنها پرهزینه هستند و نیاز به توان بالایی دارند. شبکههای 5G سرعت انتقال داده بالا و تأخیر کمی دارند. با این حال، شبکههای 5G در حال حاضر در سطح جهانی در دسترس نیستند.
- پروتکلهای مش (Zigbee، Z-Wave، Thread و …): اینها برد فیزیکی کوتاهی دارند و معمولاً با اتصالات Wi-Fi ترکیب می شوند.
- بلوتوث و بلوتوث کم مصرف (BLE): این یک شبکه معمولی با برد کوتاه مناسب برای برنامههای مصرف کننده اینترنت اشیا است. دستگاههای دارای BLE معمولاً با تلفنهای هوشمند کار میکنند. نکته منفی اینها نیاز به نزدیکی همه دستگاههای متصل است.
- وای فای(WiFi, IEEE802.11b/g/n/a/ac): این امکان انتقال داده با توان بالا را فراهم میکند. نقاط ضعف شامل پوشش، مقیاس پذیری و مصرف انرژی است.
- شناسایی فرکانس رادیویی (RFID): این اتصال امکان انتقال تکههای کوچک داده را از یک برچسب RFID به خواننده نزدیک با استفاده از امواج رادیویی میدهد.
جدول زیر نقاط قوت و ضعف هر یک از شش نوع اتصال را نشان می دهد.

علاوه بر این ویژگیهای اساسی، هر نوع اتصال دارای مزایا و محدودیتهای دیگر و همچنین بهترین و بدترین گزینههای کاربردی است. برای انتخاب درست، یک توسعه دهنده اینترنت اشیا را استخدام کنید یا مشاوره بگیرید که بتواند گزینه بهینه را برای کسب و کار شما انتخاب کند.
پروتکلها
پروتکل یک فناوری استاندارد انتقال داده است که دستگاههای IoT را به یکدیگر و به برنامههایی که دادهها را به آنها منتقل میکنند متصل میکند. بنابراین، هر داشبورد اینترنت اشیا به یک پروتکل مناسب نیاز دارد. در اینجا لیستی از پروتکل های مورد استفاده در توسعه نرم افزار داشبورد وب آمده است.
- MQTT (انتقال تله متری صف پیام): یک پروتکل سبک وزن که عمدتاً برای انتقال دادههای کوچک از حسگرها به میان افزارها و برنامهها استفاده میشود. این پروتکل برای تجهیزات با بودجه، حافظه و توان کم بهترین است.
- DDS (سرویس توزیع داده): یک پروتکل پایه اینترنت اشیا برای انتقال دادههای مقیاس پذیر در حالت بلادرنگ. میتوانید آن را در فضای ابری و همچنین در تجهیزات کمپایه مستقر کنید.
- AMQP (پروتکل پیشرفته صف پیام): یک پروتکل جهانی اساسی برای میان افزار پیام محور. این امکان ارسال پیام بین سرورها را بدون توجه به معماری آنها فراهم می کند.
- CoAp: یک پروتکل کاربردی اینترنتی تخصصی برای دستگاه های محدود است. این پروتکل آن دسته از دستگاه های محدود به نام “گرهها” را قادر میسازد تا با استفاده از پروتکل های مشابه با اینترنت گسترده تر ارتباط برقرار کنند. CoAP برای استفاده بین دستگاههای موجود در یک شبکه محدود (به عنوان مثال، شبکههای کم مصرف، با تلفات)، بین دستگاهها و گرههای عمومی در اینترنت، و بین دستگاههایی در شبکههای محدود متفاوت که هر دو توسط اینترنت به هم متصل شدهاند، طراحی شده است.
- HTTP: یک پروتکل لایه کاربردی برای انتقال اسناد ابررسانه ای مانند HTML است. این برای ارتباط بین مرورگرهای وب و سرورهای وب طراحی شده است، اما می توان از آن برای مقاصد دیگر نیز مانند اینترنت اشیا استفاده کرد.
ترکیب تیم
برای ساخت داشبورد وب برای یک پروژه اینترنت اشیا از ابتدا، باید یک تیم توسعه نرم افزار با تخصص مربوطه و درک روشنی از اهداف تجاری خود استخدام کنید. تعداد اعضای تیمی که نیاز دارید به پیچیدگی پروژه، بودجه، مهلتهای زمانی، پشته فناوری و برخی عوامل دیگر بستگی دارد. به طور کلی، شما به توسعه دهندگان، طراحان، تحلیلگران تجاری، متخصصان تضمین کیفیت و مدیر پروژه نیاز دارید.
یک گزینه استخدام یک تیم اختصاصی از توسعه دهندگان است. این انتخاب به شما این امکان را می دهد که در زمان و تلاش برای استخدام و ادغام هر مهندس جدید در پروژه صرفه جویی کنید و همچنین ارتباطات را به طور موثرتری مدیریت کنید. علاوه بر این، توضیح جزئیات پروژه و انتقال دیدگاه محصول خود به یک تیم اختصاصی آسان تر خواهد بود.
توسعه داشبورد اینترنت اشیا از ابتدا معمولاً نیاز به سرمایه گذاری مالی قابل توجهی دارد. با این حال، می توانید با برون سپاری به ویرالینک، بودجه خود را حفظ کنید.
توسعه MVP
هنگام ساخت داشبورد اینترنت اشیا، همیشه ایده خوبی است که با توسعه MVP شروع کنید. داشبورد MVP IoT فقط شامل ضروری ترین ویژگیها است و به شما کمک میکند تا بازخورد کاربران را در کوتاه ترین زمان و با حداقل سرمایه جمع آوری کنید. همانطور که سیستم شما تکامل مییابد، می توانید ویژگی های بیشتری را بر اساس اولویت و انتظارات کاربر اضافه کنید.
شروع با یک MVP مزایای زیادی به شما می دهد. این به شما امکان می دهد تا از گرایش های بازار در حال تغییر پیروی کنید و اهداف پروژه خود را به روز نگه دارید و در عین حال خطرات را به حداقل برسانید. چالشها، رقبا، فرصتها و فناوریهای جدید ممکن است هر لحظه ظاهر شوند. رویکرد MVP به شما این امکان را میدهد تا با محصولی که به راحتی قابل انطباق است را پیدا کنید.
پلتفرم ابری اینترنت اشیا ویرالینک راه را برای رسیدن به حداقل محصول پذیرفتنی هموار میکند. به طوری که بدون نیاز به داشتن دانش توسعه سیستمهای تحت وب نیازهای خود را به آسانی و کمترین هزینه رفع نمایید و نتایج مطلوب خود را سریعتر از هر روش دیگری بدست آورید.
اجزای کلیدی داشبورد اینترنت اشیا
هنگامی که پلتفرم اینترنت اشیا خود را می سازید، می توانید داشبورد آن را با نیازهای منحصر به فرد کسب و کار خود تنظیم کنید. مجموعه کامل مؤلفهها بسته به اطلاعاتی که جمعآوری میکنید، دانشهایی که به دست میآورید و آنچه قصد دارید با مصورسازی اطلاعات بدست بیاورید، متفاوت خواهد بود.
بیایید نگاهی دقیق تر به هر جزء داشبوردهای مدرن اینترنت اشیا بیندازیم.
جمع آوری دادهها
هر دستگاه اینترنت اشیا هزاران داده را جمع آوری میکند، به عنوان مثال، دما، رطوبت، شرایط آب و هوایی، رطوبت، pH، مکان، مجاورت، ولتاژ، فشار، حرکت، شتاب، ترکیب شیمیایی، هوا و کیفیت آب. این دادهها به داشبورد اینترنت اشیا ارسال میشود تا پردازش شوند و سپس به عنوان دانش در رابط کاربری نمایش داده شوند.
ذخیره سازی دادهها
این یکی دیگر از عناصر ضروری داشبورد اینترنت اشیا است. به عنوان یک قاعده، دستگاههای IoT دارای حسگر سبک وزن هستند و نمیتوانند داده های زیادی را ذخیره کنند. بنابراین، دادهها باید به طور مداوم برای ذخیره سازی بیشتر به قسمت پشتی داشبورد شما ارسال شوند.
در ابتدا، ممکن است مقدار داده آنقدر زیاد نباشد، اما به مرور زمان به فضای ذخیره سازی کافی نیاز خواهید داشت. فضای ذخیره سازی همچنین باید به کاربران امکان بازیابی سریع دادههای گذشته را بدهد. به این ترتیب، می توانید تغییرات یا الگوها را ببینید و رفتارها را بدون دردسر دنبال کنید.
مصورسازی دادهها
مصورسازی دادهها یکی از عملکردهای اصلی داشبوردهای اینترنت اشیا است. معمولاً به شکل نقشههای جغرافیایی، نقشههای حرارتی، اینفوگرافیکها، جداول، ابرهای حبابی، نمودارهای خطی، نمودارهای میله ای یا دایره ای، گیج ها، هیستوگرام ها، آمار و جدول زمانی است.
هشدارها
هشدارها به کاربران کمک میکنند هنگام استفاده از داشبورد چیزی را از دست ندهند. اگر حسگرهای شما هر گونه تغییر، ناهنجاری، خطر یا رفتار مشکوک را تشخیص دهند، یک هشدار ارسال میکنند و شما یک اعلان در داشبورد خواهید دید. اگر یک داشبورد سفارشی اینترنت اشیا ایجاد کنید، میتوانید انتخاب کنید که کدام آلارمها فوری هستند و باید فوراً در رابط شما نمایش داده شوند.
تجزیه و تحلیل
این ویژگی مشترک داشبوردهای اینترنت اشیا است که تصمیم گیری مبتنی بر داده را امکان پذیر میکند. بسیاری از پلتفرمهای مدرن از هوش مصنوعی برای بهبود قابلیت های تحلیلی استفاده می کنند. به عنوان مثال، تجزیه و تحلیل پیشبینیکننده میتواند به شما در پیشبینی خرابیهای سیستم و پیشبینیهای تجاری بر اساس دادههای تاریخی کمک کند.
مدیریت دستگاه و دارایی
اگر قصد دارید یک برنامه وب داشبورد برای پروژه اینترنت اشیا ایجاد کنید، مدیریت دستگاه و دارایی باید در اولویت باشد. این به شما امکان میدهد دستگاهها را روشن یا خاموش کنید، بهروزرسانیها را منتشر کنید، حالت دستگاه را تغییر دهید، عملکرد را نظارت کنید و غیره. همچنین عملیات ثبت، دستهبندی و گروهبندی دستگاهها و داراییها را با استفاده از یک کنترل پنل راحت میکند.
امنیت
آخرین اما نه کماهمیت، هر شرکت توسعه نرمافزار اینترنت اشیا که برای ایجاد یک برنامه وب داشبورد استخدام میکنید، باید بتواند اطمینان حاصل کند که دادههای اینترنت اشیا شما ایمن و مطمئن هستند. سیستمهای اینترنت اشیا دادههای حساس زیادی را جمعآوری میکنند و هرگونه نقض یا درز داده میتواند به شهرت شرکت شما بسیار آسیب برساند. مطمئن شوید که کنترل های داشبورد خود را به درستی ایمن کرده اید تا حداکثر اطمینان را داشته باشید. ایجاد سطوح دسترسی مبتنی بر نقش ایده خوبی است زیرا جلوگیری از دیدن دادههایی که نباید توسط کاربران مشاهده شود بسیار مهم است.
خلاصه
داشبورد IoT سفارشی امکان اشتراک گذاری آسان داده ها، تجزیه و تحلیل ساده دادهها و کنترل و مدیریت بهتر دارایی های IoT را فراهم میکند. علاوه بر این، کسبوکارها را قادر میسازد تا تصمیمات تجاری مؤثرتر در زمان واقعی اتخاذ کنند، فرصتهای رشد جدید را آشکار کنند، و بینشهایی را کشف کنند که قبلا پنهان میشدند.
راه یادگیری نحوه ایجاد داشبورد وب اینترنت اشیا تا ساخت داشبورد طولانی و چالش برانگیز است. به همین دلیل است که باید با یک شریک قابل اعتماد همکاری کنید که به شما در مورد مسائل مهم، از جمله عناصر ضروری سیستم، پروتکل ها، اتصال، ویژگی ها و امنیت داده ها مشاوره دهد.
ویرالینک دارای تخصص لازم برای تکمیل یک پروژه IoT مطابق با نیازهای تجاری شما است. بنابراین اگر نیاز به ساخت داشبورد اینترنت اشیا دارید که با نیازهای منحصر به فرد شما مطابقت داشته باشد، به ما مراجعه کنید .